Annorlunda

Jag pratade med min mormor i telefon tidigare idag, min fina mormor. Vi pratar ofta i telefon, även om vi ses rätt ofta också. Hur som helst så sa hon att mina kusiner hade öppet hus på sin gymnasieskola idag och frågade skämtsamt om jag skulle gå dit. Jag skrattade och tänkte för mig själv hur komiskt det hade vart, speciellt med tanke på att jag förmodligen inte var mina lärares favoritelev. Haha.

Ni som har hängt med ett tag vet att jag idag studerar på universitet, och det har sedan den dagen jag bestämde mig för att jag ville göra det, vart ett faktum att jag skulle ta mig dit. Det min mormor syftade på och det jag skrattade åt i telefon tidigare idag var att jag, enkelt beskrivet, skulle kunna beskrivas som en ”divergent” i skolans värld. Ni som sett filmen Divergent, Ni vet. Jag gick inte att kontrollera, ifrågasatte varför jag förväntades göra på ett visst sätt, och gjorde oftast tvärt emot. Jag hoppad faktiskt av gymnasiet vårterminen i 1:an, jag praktiserade i ett stall och fick sedan ett jobb som säljare, ett sommarjobb som blev en tillsvidare anställning. Jag gillade inte skolan, jag gillade att lära mig saker, men inte sättet jag förväntades lära mig dem på.

Jag minns än idag, 6 år senare hur jag berättade för mina mentorer att jag skulle hoppa av skolan för att jobba, varpå dem storögt tittade på mig med hakan nere vid knäna, nervöst skrattade till och sa ”jaja, den har vi hört många gånger. Gå nu till lektionen”. Jag menade vartenda ord jag just sagt åt dem, och när dem förstod det fick jag en kommentar som löd ”Det är det dummaste val du kommer göra”.

Såhär i efterhand kan jag säga att nej, det var inte mitt dummaste val, det var mitt klokaste val. Jag behövde en paus, jag behövde göra något annat. Ni som hängt med ett tag vet att jag aldrig nämner min sk. Pappa i bloggen heller, detta är en av anledningarna till varför, för enligt honom var det också det dummaste jag kunde göra. Mamma därefter har alltid vart väldigt förstående, och jag älskar henne för det. För att göra en lång historia kort, jag jobbade under några år och när jag flyttade hem ifrån Stockholm ville jag läsa in min gymnasiebehörighet, men inte på gymnasiet. Jag ville läsa så snabbt jag kunde, så mycket jag bara kunde. Jag har läst in hela min gymnasiebehörighet via KomVux på 2 år, vilket passade mig bra för jag kunde läsa hela gymnasiet på distans så snabbt jag själv ville. En termin t.ex. Läste jag dubbelt så mycket poäng, det säger väl en del om varför jag avskydde gymnasiet. Jag har bra betyg, och har läst flera C-kurser också. Jag har inte MVG rätt igenom, men jag har ett snitt som är högre än VG rätt igenom.

Idag studerar jag på universitet och har precis läst klart en termin, i veckan började min nya kurs. Jag jobbar extra på vissa helger och kvällar, har egen lägenhet, egen häst, egen hund. Så ja, mormor hade nog rätt, det hade vart rätt kul att gå på gymnasiets öppet hus och säga hej åt mina gamla lärare, som inte kan erkänna att man kan lyckas även om man inte springer ut med studentmössa på huvudet.IMG_0514

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>