Kandar på ponny

Något jag personligen aldrig skulle göra är att betsla upp en ponny med ett kandar, och då kanske ni är nyfiken vad jag grundar det på, och det ska jag tala om.

Jag ser ingen, verkligen ingen mening med att hänga på en ponny ett kandar, just för att jag är på samma sida som de som säger att om man inte kan rida sin ponny på ett vanligt tränsbett – Då kan man heller inte göra det med ett kandar. Folk tror att ponnyer som är stum/hård i munnen kommer gå bättre med kandar för att du stoppar in en stång i munnen, som ger en hävstångseffekt. Och nu kommer någon tänka ”Ja, men jag rider ju faktiskt min ponny bra på tränsbett, så då kan jag faktiskt rida med ett kandar istället.” Då säger jag såhär: Vad bra att du kan rida din ponny bra på tränsbett, så varför behöver du då kandaret för? Ingenting. Och om du inte kan rida din ponny på tränsbett men med kandar, ja då är något fel.

Sen kommer någon tänka: ”Ja, men jag rider ju faktiskt min ponny bra på tränsbett, så då kan jag rida med kandar.” Ja, men vad bra att du kan rida din ponny bra på vanligt tränsbett! Vad ska du då med kandaret till? Då behöver du ju det inte. Sen skulle jag/vi ljuga om vi förmörkade att många faktiskt tycker att kandar ger ”status” och man ser oerhört mycket duktigare ut än vad man kanske eegentligen är. Jag säger inte att alla gör det, men det finns de som gör de, speciellt på ponnyer.

Pether Markne hade ett väldigt bra svar till en ponnyryttare som ville testa rida med kandar. Och det Markne säger, det tror då jag på.

image image

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Kandar på ponny

  1. Låter som en vettig slutsats :) Men jag blir ju såklart nyfiken – vad tycker du om kandar på storhäst? Eftersom du skrev just om ponny i inlägget.

    • På storhäst tycker jag faktiskt det är mer OK – om man ska tävla klasser på hög nivå. Visst, sen tycker jag fortfarande att om man kan rida hästen bra utan, varför då hänga på ett? Sen tycker jag att många ryttare på storhäst är lite mer ansvarsfull på något sätt, såklart finns det sådana ryttare bland ponnyer också, men inte i samma utsträckning. Många som rider storhäst är äldre ryttare, och har ofta (inte alltid) mer erfarenhet än ponnyryttare överlag i dressyr och ridning :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>